fbpx

Az országban sok egyetem válaszúthoz ért: maradjon állami tulajdonban vagy átkerüljön egy vagyonkezelő alapítvány tulajdonába? Ez egy fontos kérdés, vannak érvek és ellenérvek a modellváltással kapcsolatban, és ezeket a kérdéseket minden egyetemnek meg kell válaszolnia az elkövetkezendő években.

A helyzet súlyossága és bonyolultsága miatt, ha valamikor, hát most szükség lenne demokratikus egyeztetésre, ami szem előtt tartja a diákok és a tanárok érdekeit, és szakmai és gazdasági szempontból vizsgálja meg a helyzetet, majd ezek alapján hoz döntést. Az SZFE-nek esélyt sem adtak, hogy ezt a vitát lefolytassák, Szegeden kaptunk rá egy hónapot. Ilyen rövid idő alatt senki sem gondolhatja, hogy egy ennyire komplex kérdést meg lehet válaszolni. Garancia kell, számon kérhető ígéretek, és a végén egy meggondolt döntés. Ehelyett a szegedi vezetés még azt sem tudta megoldani, hogy a diákok és dolgozók az első szenátusi ülésen részt vehessenek, pusztán egy maréknyi ember nézhette csak meg ülést. A vezetés csak saját kérdéseire válaszol, a diákok és tanárok érdemileg nem tudtak kommunikálni, kérdéseket feltenni a modellváltással kapcsolatban. A kuratórium tagjait nem árulják el, pedig már tudják kik lesznek. Azt sem tudjuk, hogy milyen befolyása lesz a szenátusnak a kuratóriumra, ez pedig kulcsfontosságú kérdés, mivel a vagyonkezelői alapítványok belső működésébe csak kétharmaddal lehet beleszólni, ez a gyakorlatban az egyetem teljes mértékű kiszolgáltatottságát eredményezheti a kuratóriumnak, szabadon változtathatnak az SZMSZ-en, és az alapítóokiraton is. Ezekről a fontos kérdésekről egyértelmű válaszokat nem kaptunk. SZTE-s hallgatóként borzasztó átélnem ezt a bizonytalanságot.

Fotó: Pohl Judit / Facebook

Ilyen tájékoztatás mellett a modellváltás elfogadhatatlan, az egyetem teljesen kiszolgáltatott lesz a kuratóriumnak, melynek tagjait csak kétharmados parlamenti többséggel lehet leváltani. Nem felelős senkinek, csak saját magának. Az egyetemnek nem biztosított az autonómiája, a kuratóriumé bombabiztos. Mi történik, ha a választók, egyetemisták, dolgozók, tanárok nem elégedettek a kuratórium munkájával? Milyen módszerekkel tudunk ezen változtatni? Tényleg indokolt, hogy csak kétharmados parlamenti többséggel lehet majd egy egyetem vezetését számon kérni? A névváltással kapcsolatban megkérdeztek minket, és a hallgatóság nagy számban válaszolt is, ezt most miért nem lehet? A szegedi egyetem 440 éves történetének legfontosabb döntésével néz szembe, és erre mindössze egy hónapot, egy PDF-et, és egy videót szánt a vezetés.

A modellváltás körülményei miatt arra kérek mindenkit, hogy ezt a javaslatot ne támogassa, ezt a beszélgetést napoljuk el, és folytassuk le a megfelelő körülmények között. Szegeden higgyünk a szabad felsőoktatásban, szabad ország, szabad egyetem!


A szerző Szőke Levente, az ADOM Diákmozgalom tagja, illetve a Szegedi Tudományegyetem hallgatója.