fbpx

A 2014-ben alapított Független Diákparlament az elmúlt évek során gondosan kidolgozott oktatási javaslatcsomagokat tett le az oktatási kabinet asztalára, és nem eredménytelenül: sikerült több fontos részeredményt is elérnünk – mint például 2017-ben a kronológiát tartalmazó történelem atlasz érettségin való használatának engedélyezése; az első sikeres nyelvvizsga árának állami visszatérítése; vagy éppen a felvételihez kötelező nyelvvizsga feltételének 2019-es elhalasztása.

Azonban azzal szembesültünk az elmúlt években, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében egyre kisebb a fogadókészség a konstruktív szakmai javaslatokra: hiába dolgozunk tehát ezeken tanéveken keresztül, erőből átviszi a kormány az oktatáson azokat a változtatásokat, amelyek a saját hatalmi érdekeit szolgálják. Azt tapasztaltuk, hogy jelentős nyomásgyakorlásra van szükség ahhoz, hogy a kormány egy szakmai javaslatot hajlandó legyen megfogadni.

Éppen ezért tavaly úgy határoztunk, hogy mostantól mozgalmi keretek között, Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM Diákmozgalom) néven dolgozunk tovább. Az eddigi parlamentáris (képviseleti) modell helyett egy mozgalmi jellegű (részvételi) működési formára váltottunk, így több nyomásgyakorló akció segítségével és az aktív taglétszámunk bővítésével mostantól az elmúlt 5 évben megalkotott komplex oktatási programunk egyes elemeinek megvalósításáért küzdünk – például, hogy minden egyes diák számára biztosítsanak minőségi nyelvoktatást.

A mozgalmi működéstől azt várjuk, hogy kevésbé bürokratikus keretek között, gyorsabb reakcióidővel és nagyobb hatékonysággal tudunk majd megmozdulásokat szervezni, diákjogi segítséget nyújtani, visszaéléseket feltárni (mint például a komáromi szégyenfal), valamint egyéni diákkezdeményezéseket felkarolni.

 

2018-ban számos diáktüntetést szerveztünk az oktatási rendszer teljes megreformálásáért. Kép forrása: 24.hu

Ennek fontos része, hogy összetartó helyi diákközösségekre támaszkodva erős alapszervezeteket hozunk létre, amelyek segítségével településről településre vonjuk be a diákokat az oktatás modernizálásáért folytatott szerveződésbe.

A szervezetünk víziója változatlan. Az a célunk, hogy minél több diák bevonásával kiharcoljuk egy modern, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszer létrejöttét Magyarországon.

A szervezetünkbe várjuk további – középiskolás és egyetemista – diákok csatlakozását, akik az alábbi linken tudnak jelentkezni: https://forms.gle/eED8AAyW42rW3yKT7