A finn oktatásról tartottunk rendezvényt

ADOM Diákmozgalom

Finnország kis ország, úgy akarta függetlenségét biztosítani, hogy a jövőbe, azaz az oktatásba fektetett – a finn nagykövettel tartottunk beszélgetőestet tegnap az ELTE Társadalomtudományi Karán.

A finn oktatási rendszerben a tanároknak szabadon van lehetőségük megválogatni, miből és – a diákok képességének megfelelően – hogyan szeretnének tanítani. Úgy 25-30 éve megpróbálták egy egyen listáról meghatározni, nem működött. Erről is beszélt Petri Tuomi-Nikula budapesti finn nagykövet a Független Diákparlament április 8-án a finn oktatásról tartott beszélgetőestjén.
A nagykövet elmondta, országában egyenlő eséllyel indul mindenki az egyetemi felvételin. Ettől még nehéz bekerülni, aki azonban bekerül, és például tanár lesz, azt igen megbecsülik – ez a fizetésükben is érzékelhető. A diákok motiváltak, a tanárok pedig szabadok abban, hogyan tanítsák őket.
Elmondta, országukban nyitott a lehetőség a külföldiek számára is a tanulásra, így akár ott is végezhetjük tanulmányainkat. A rendezvényen megkérdezték a nagykövet úrtól, hogy mit tud a magyar oktatás eseményeiről – azt mondta, követi, és reméli, a tanárok és a kormány mielőbb egy helyes kompromisszumot köt. A finn-magyar kapcsolatokról pedig a nyelvrokonságunkra is utalt – „Rokonok vagyunk” – fogalmazott a nagykövet.
Tarnay Kristóf Ábel

Címlapkép forrása: Tarnay Kristóf Ábel / Független Diákparlament