Cáfoljuk a Blogstar.hu hazugságait

ADOM Diákmozgalom

A januári, diákok által alulról szerveződő módon létrejött, és diákképviseletünk által is támogatott diákdemonstrációval kapcsolatban számos hazugságot és csúsztatást tartalmazó, lejárató szándékú cikk jelent meg a kormányközeli Blogstar.hu felületén (https://goo.gl/stFeLY). Sajnáljuk, hogy a kormányzat ismét aljas módszerekkel, álhírterjesztéssel támadja meg saját országa diákjait, de a következőkben cáfoljuk a hazugságokat.

Aki azon állításokat teszi, miszerint bennünket milliárdos spekulánsok és/vagy üzletemberek akár egy fillérrel is támogatnának, az valószínűleg még egyetlen Független Diákparlament (FDP) által rendezett eseményen sem vett részt, melyeket sokszor szívességekből és felajánlásokból tudunk megtartani. Az FDP éves költségvetését minden tanév végén nyilvánosságra hozzuk weboldalunkon. Soros Györgytől és/vagy az általa működtetett alapítványoktól soha nem kaptunk támogatást.

Nem buzdítunk senkit iskolakerülésre. Az általunk is támogatott „ne menj suliba” nap egy, a közösségi médiában alakult kezdeményezés, melyhez kapcsolódik egy diákdemonstráció is aznap este, amelyet mi is támogatunk. Ezen az is részt tud venni, aki aznap volt iskolában.

Egyébként korábban már volt hasonló demonstráció, azt akkor egy szülő kezdeményezte tavaly februárban. Ez a kezdeményezés a közösségi médiában diákok által közzétett bejegyzésekből indult el, melyek témája leginkább a túlterheltség, a szabadidő hiánya és az elavult oktatási rendszer voltak. E mögé állt be diákképviseletünk is.

Továbbá ugyanúgy, ahogyan a sztrájk a munkahelyen, úgy a diákok részéről is lehet egy napra egy határozott véleménykifejezési módszer az iskolától való kivételes, szervezett és jól látható távolmaradás. Természetesen aki nem szeretne ezzel élni, a demonstráción az is részt tud venni.

Senki nem állította azt sem, hogy 2010 előtt nem voltak problémák az oktatásban, voltak, de többségünk akkor általános iskolás volt, így akkor még diákképviseletünk sem létezett. A finnországi oktatási rendszer egyébként nem egy magyar újságíró kedvence, az Emmi is többször utalt rá, mint elismerten jó rendszer.

A korábbi rendezvényünk a médiában megjelentekkel szemben nem tüntetés, hanem villámcsődülettel egybekötött sajtótájékoztató volt, melynek nem szerepe, hogy sok embert mozgasson meg, nem is nagyon tudtuk volna ezt megoldani az Emmi előtti szűk utcában. A cikkben említett levélhamisítási ügynek mi ugyanúgy elszenvedői voltunk, hiszen a mi levelünket módosították, tehát ez ez esetben konkrét alaptalan rágalom. A szegedi fórumos cikkre az érintett kommunikációs főkoordinátorunk komment szekcióban reagált.

Diákképviseletünk a lejáratási szándékok ellenére negyedik éve végzi országos civil, független érdekképviseleti tevékenységét. Képviselőinket évente demokratikusan, online választjuk minden régióból a kistelepülésektől a fővárosig. Évente összegyűjtjük a diákság véleményét, hogy azt egy komplex javaslatcsomag formájában az oktatási kormányzathoz eljuttathassuk. Emellett médiareprezentációs tevékenységet is végzünk, ajánljuk szíves figyelmébe a TV2 Tények c. műsorának tegnap esti adásában lement riportot velünk.

FDP Kommunikációs Stáb

2018. január 3.

Címlapkép forrása: Tarnay Kristóf Ábel / Független Diákparlament