Változás a Független Diákparlament szóvivői közt

ADOM Diákmozgalom

Kálló Dániel lemondott szóvivőségéről EP-jelöltsége miatt, őt Gömbös Patrik váltja.

A Független Diákparlament (FDP) mint évente választott, parlamentáris struktúrájú, az államtól és a pártoktól független, önszerveződő civil diákképviselet egyszerre kell szem előtt tartsa a diákképviselő-jelöltekre szavazó diákság akaratát és a függetlenséget. Ezért ha valaki kellő mennyiségű szavazatot gyűjt össze az évente megrendezett képviselőválasztáson, akkor mandátumot szerez, és ez abban az esetben is igaz, ha egyébként tagja valamely pártnak vagy párt ifjúsági szervezetnek, vagy éppen közös projekten dolgozik velük. Ha másképp tennénk, akkor megmásítanánk a választók akaratát, amely összeférhetetlen a demokrácia elvével.
Szervezeti függetlenségünket ezzel egy időben két dolog őrzi meg. Egyrészt világnézeti sokszínűségünk, azaz, hogy a paletta minden árnyalata a konzervatívtól a liberális felfogású képviselőkig jelen van közöttünk, és a másik, mely éppen ebből következik: emiatt nem is alakítunk ki közös álláspontot oktatásügytől eltérő, általános politikai kérdésekben.
Azonban szervezeti függetlenségük fenntartása érdekében a pártok vagy párthoz köthető szervezetek (párt ifjúsági szervezet, alapítvány) tagjai nem tölthetnek be funkciót az FDP-ben (pl. koordinátori, szóvivői pozíció).

Kálló Dániel eddigi szóvivőnk nemrégiben a Magyar Szocialista Párt listáján Európa Parlamenti képviselőjelölt lett, így szóvivői mandátumáról lemondott, helyére a szóvivőválasztáson utána egy hellyel végzett Gömbös Patrik képviselőnk kerül.

Patriknak sok sikert kívánunk mostantól a szóvivői feladataihoz, volt szóvivőnknek, Daninak pedig sok sikert kívánunk új kihívásaihoz!

A Független Diákparlament hazánk egyik legjelentősebb civil diákképviselete, mely autonóm, szuverén módon alulról építkezve igyekszik a közvélemény és a döntéshozók felé eljuttatni a diákok problémáit és arra adott megoldási javaslatokat. Évente komplex oktatási javaslatcsomagot adunk ki, a tavalyi év ezen szakaszán sok ezres diáktüntetéseken mutattuk meg az Y-generáció erejét, és az idei évben a diákjogok melletti kiállásra és a fenntartható oktatás ügyére is a korábbiaknál jóval
nagyobb hangsúlyt igyekszünk fektetni.

FDP Kommunikációs Stáb 2019. február 18.

Címlapkép forrása: hvg.hu