Diákok számolnak be: mennyire működnek az iskolai járványügyi intézkedések?

ADOM Diákmozgalom

Iskolakezdéskor megkérdeztük Tőletek, hogy a Ti iskolátokban hogy működnek a járványügyi óvintézkedések a gyakorlatban. Sokan, és az ország számos pontjáról küldtetek be nekünk tapasztalatokat, most ezekből szemlézünk.

Egy szombathelyi diák szerint például a tesiöltöző a legvészesebb pont:

„Reggel amikor belépek az iskolába, lefertőtlenítem a kezem. A fertőtlenítőt az iskola biztosítja nálunk. Ezt követően felveszem a maszkom. Az iskola kezdetekor ez a lépés még nem volt kötelező, de később ez változott. Testnevelés órán 3 osztályra jut 2 db öltöző. Pár négyzetméteres öltözőben kb 50-en vagyunk.”

Egy szegedi gimnazista azt meséli, hogy lélekben már az online oktatásra készítik őket:

„Iskolába érkezéskor mindenkinek megmérik a lázát, majd kötelező fertőtleníteni a kezünk. Az órákon, ahol biztosítható a másfél méteres távolság, nem kötelező a maszk viselése. Ahol ez nem lehetséges, ott kötelező. A vezetőség folyamatosan felhívja a figyelmünk a helyes maszkhasználatra. Szomorú, de vannak tanárok, akik nem veszik figyelembe az óvintézkedéseket. Fokozatosan készítenek fel minket a tanárok az online oktatásra is, ha szükségessé válik a későbbiekben.”

Forrás: Realschule Neuss-Holzheim / rs-holzheim.de

Paksról egy végzős diák azt meséli, hogy sokan nem tartják be az előírásokat:

„Nálunk mindenhol kötelező a maszk és a távolság megfelelő tartása, bár utóbbi gyakorlatilag lehetetlen, a maszkok viseléséért pedig könyörögni kell. Sokan, ha nem látják, leveszik a maszkot, vagy ha rászólnak valakire, akkor is rosszul viseli és fertőtleníteni se szokott mindenki. Néhányan már elkönyveltük, hogy nemsokára újra digitálisan, vagyis magántanulóként fogunk az érettségire készülni.”

Kecskemétről egy diák úgy látja, hogy még az igazgató sem tart be minden szabályt:

„Nálunk nevetséges volt az első nap. Bementünk, hőmérés megvolt, de maszkviselés kötelezettségének ellenére még az igazgató sem hordott maszkot. Aznap elmondták nekünk az új szabályokat, amik lényegében azok, amiket az Operatív Törzs javasolt, a teremvándorlás viszont maradt.  Örülök, hogy nem online oktatás van, de ami nálunk folyik az annyiból áll, hogy betartják a szabályokat, de nem érdeklik őket se a gyerekek, se a tanárok, se a szülők.”

 

Mindenhol ez tapasztalható?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az iskolák nagy része betartja az intézkedéseket, de nem a kecskeméti beszámoló az első, ahol azt hallottuk, hogy a problémák a vezetőségig visszanyúlnak. A diákok hajlandósága sem állandó, emiatt mindenkinek saját magának kell tennie a fertőzésveszély megelőzése érdekében.

 

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

 1. Gyakran és alaposan mossunk kezet!
  Használjunk szappanos vizet, illetve alkoholos kézfertőtlenítőket.
 2. Tartsunk védőtávolságot!
  Tartsunk 1,5 méteres védőtávolságot
 3. Viseljünk maszkot!
  Viseljünk maszkot mindenhol, ahol nem tartható az 1,5 méteres védőtávolság és hordjuk helyesen. A maszk az orrot és a szájat is fedje, az orrhoz a lehető legjobban illeszkedjen. Ha osztálytársaink nem viselnek maszkot, attól még mi viselhetünk.
 4. Köhögéskör és tüsszentéskor takarjuk el az arcunkat!
  Köhögéskor és tüsszentéskor takarjuk el az orrunkat és a szánkat zsebkendővel, utána dobjuk ki a zsebkendőt és mossunk kezet.
 5. Kerüljük a zsúfolt helyszíneket, csoportosulásokat!
  Lehetőség szerint tanítás után azonnal induljunk haza, kerülve a csoportosulásokat.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak az október 1. óta kötelező iskolai lázmérésről? Írjátok meg nekünk a diakmozgalom@gmail.com címre!

További információk a megelőzésről: https://koronavirus.gov.hu/megelozes

A grafikák egy részének forrása: Designed by Freepik