Hogyan hozd ki a legtöbbet a távoktatásból?

ADOM Diákmozgalom

Másodszor tanulnak a középiskolás és egyetemista diákok otthonról. A távoktatás második alkalma újabb kihívásokkal és nehézséggel jelentkezett sokak számára. Tavasszal a világnak lehetősége adódott hozzászokni az otthoni tanuláshoz, de sok helyen még mindig nem tudják, hogyan lenne ideális a távoktatás. Sokan kérdezik, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a távoktatásból. Ez a cikk néhány tanáccsal és tippel próbál segíteni nektek, diákoknak.

 

Személyes dolgok

A távoktatás sok diákot megvisel. Az osztálytársak hiánya, az órák egybemosódása továbbra is kényelmetlen pont, könnyeben elfáradnak sokan, de ezt tudjuk enyhíteni. Ha minden nap pihensz és egy kicsi „én” időt tartasz. Ilyenkor nézhetsz egy pár epizódot a kedvenc sorozatodból, hallgathatsz egy kis zenét, olvashatsz egy jó könyvet. Az idő nem a legjobb mostanában, de melegen felöltözve sétálni is elmehetsz, vagy otthon tornázhatsz is.

A „me time” fontos, de ne szigeteld magad el a világtól! A kijárási korlátozások miatt lehetséges, hogy kevesebbet tudod látni a barátaidat, távolabbi családtagjaidat. Próbálj keresni társaságot, akikkel beszélgethetsz.

Fotó: Pexels

Hajlamos vagy arra, hogy későn feküdj le, mert nem kell ingáznod az iskolába? Ha igen, ne tedd. Attól még, hogy tovább tudsz aludni, ha nem alszod ki magad és keveset alszol, a saját testednek ártasz. Az amerikai National Sleep Foundation szerint egy tinédzsernek 8-10 óra, egy fiatal felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége.

 

Tanulás

Ha a pihenésed idején figyelsz magadra, akkor az órákon is figyelj! Fontos, hogy ne maradj le a tananyaggal és figyelj amennyire tudsz. Próbáld minél kevesebb elterelő tényezőt tartani magad körül. A telefonodat ajánlatos lenémítani, és rendet rakni az asztalodon vagy ahol tanulsz. Ha rend van körülötted, jobban tudsz figyelni.

Ha valamit nem értesz, mert esetleg nem tartanak a tanárok kontakt órákat, akkor próbálj meg segítséget kérni! Ha van olyan osztálytársad, aki tud segíteni egy bizonyos anyagrész megértésében, akkor könnyebben fel tudsz készülni a következő órára. Az interneten is megpróbálhatsz körülnézni. Ha középiskolás vagy, a zanza.tv , vagy a nkp.hu okostankönyv funkciói is segítőkészek lehetnek. Rajtuk kívűl számos hasonló internetes weboldal létezik még.

A nemzeti köznevelési portál honlapja. A tankönyvekhez tartoznak tesztkérdések és feladatok is.

Fontos, hogy átvészeljük ezt az időszakot. Senkinek se kellemes a mostani szituáció, de muszáj vigyáznunk egymásra, hogy csökkenteni tudjuk a fertőzésveszély kockázatát és a koronavírus terjedését. Próbálj a távoktatásra úgy gondolni, amivel segítheted a többi embert. Új lehetőségek állnak mindenki rendelkezésére.


Reméljük, hogy tudtunk segíteni neked! Ha észrevételed vagy tapasztalatod van a távoktatásról, írj nekünk a diakmozgalom@gmail.com címre!