Tanári fizetések növelése!

ADOM Diákmozgalom

A tanári hivatás sok kihívással jár. Nap mint nap fegyelmezni, dolgozatokat javítani, problémás diákokkal küzdeni, egy anyagrészt többször elmagyarázni. Néhányan már hajnalban a reggeli ügyeletbe sietnek, egyesek pedig még este 6-kor is a dugóban ülnek a délutáni ügyeletből hazafelé. Mindezek ellenére, ők azért dolgoznak, hogy mi, diákok tanulhassunk. Fontos munkájuk van! De a tanárok sajnos nincsenek eléggé megbecsülve Magyarországon.

Forrás: 24.hu

A pedagógusi bérek jelenleg nem tükrözik eléggé azt, hogy ők tényleg fontosak lennének társadalmunkban. A fiatalok többségénél az alacsony bér az alacsony megbecsülést tükrözi, a tanároknak pedig igen alacsony a bére. Így lett ez a szakma a fiatalok körében az egyik legkevésbé vonzó. (Holló, 2021) A pedagógus társadalom emiatt elöregedett, egyre többen mennek nyugdíjba, ezáltal több ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból. (Molnár, 2021) A tanári fizetés utoljára 2014-ben lett a minimálbérhez igazítva, amely 101.500 Forint. Az infláció miatt ennek a valódi értéke csökkent. Ahhoz, hogy a bérek reálértéke megmaradjon, ennyivel kellett volna emelni. (Az infláció tulajdonképpen egyenlő a pénzromlással. Ez azt jelenti, hogy az árszínvonal tartósan emelkedik a pénz vásárlóerejének csökkenése miatt. A reálérték pedig a valuta, pl. a Forint valódi értéke, a nominális értékkel szemben, vagyis egy 10 000 nominális értékkel rendelkező bankjegy 1 év múlva 2% inflációval, 9800 lesz reálértékben. Tehát a vásárlóértéke csökken a pénznek évről évre.) Az ADOM Diákmozgalom azt javasolja, hogy mindig az aktuális minimálbérhez igazítsák a pedagógusi béreket.  

Forrás: papasmamasmagazin.hu

A tanárok béremelésével elsősorban több tanárt lehetne elérni. Több fiatal kapna motivációt ahhoz, hogy pedagógusnak menjen. Az általunk javasolt fizetésemeléssel a tanári fizetések más diplomás munkák bérével is képes lehet versenybe szállni. (Kozma, 2021)

Ennek köszönhetően több tehetséges, gyerekekhez értő fiatal választaná a pedagógusi pályát. Az iskolák jobban válogathatnak a tanárok között, amely egy jobb oktatási rendszert teremtene. 

Ezért lenne fontos az, hogy Magyarország összes tanára megfelelő fizetést kapjon!

Tanári béremelés? ADOM!

Források:

Holló B. (2021) Minden ötödik pedagógus a pályaelhagyáson gondolkodik, Index. Elérhető: https://index.hu/belfold/2021/07/20/pedagogusok-palyaelhagyas-beremeles-oktatas-gyerekek/ (Letöltve: 2021. 08. 19.).

Kozma B. (2021) Itt áll feketén-fehéren: ennyire alacsony a magyar tanárok fizetése, Pénzcentrum. Elérhető: https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20210621/itt-all-feketen-feheren-ennyire-alacsony-a-magyar-tanarok-fizetese-1115565 (Letöltve: 2021. 08. 19.)

Molnár R. (2021) Tovább csökkent a főállású pedagógusok száma tavaly, Telex. Elérhető: https://telex.hu/belfold/2021/01/05/pedagogus-diak-ksh-szamok-2020-2021 (Letöltve: 2021. 08. 19)