Szavazz Te is a Független Diákparlament 2015/2016. évi képviselőválasztásán!

ADOM Diákmozgalom

Jelentkezz Te is képvselőnek!
Kép forrása: Nagy Máté / Független Diákparlament

Kedves Érdeklődő!

A Független Diákparlament egy alulról szerveződő, diákok által életre hívott szervezet, amelynek célja, hogy az oktatás különböző szereplői – a diákok által megválasztott képviselők – közösen tehessenek azért, hogy minél jobb, mindenki számára előnyösebb lehessen az oktatás Magyarországon. Ennek érdekében próbál minél több diákot és véleményt bevonni, minél alaposabb munkát végezni, hogy egyre nagyobb beleszólása legyen a különböző kérdésekben. Megválasztott képviselői egyforma jogokkal rendelkeznek. A szervezők a keretek fejlesztéséért, az ülések megszervezéséért, a képviselők pedig a tartalommal való megtöltésért felelősek – a szervezet demokratikus alapelveinek kereteit tiszteletben tartva.

Az idei évi képviselőjelöltek bemutatkozásait ide kattintva érheted el. Regisztrálj, tájékozódj, és SZAVAZZ!

A képviselők a tanév során két plenáris ülésen vesznek részt Budapesten (ősszel és tavasszal, előbbi november 20-22. között lesz). Az őszi ülés a problémafelvetésről és az egyes témák kapcsán bizottságok létrehozásáról szól, majd bizottságonként folyik tovább a munka interneten keresztül egészen a tavaszi ülésig, amikor is az elkészült javaslatokról egyesével szavaznak a képviselők. Amelyek elfogadásra kerülnek, azokat eljuttatjuk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, és a javaslatokra valós reakciókat várunk.

Fontos, hogy aki képviselővé válik, az egy nagy lehetőséget kap, egy nemes cél érdekében cselekedhet egy fiatalos közösség tagjaként, de ehhez felelősség is társul: a plenáris üléseken részt kell venni (súlyos esetre fenn kell tartani minden képviselőnek egy helyettest, aki el tud jönni helyette) és az évközi munka során is aktívnak kell lenni, másképp a képviselő elveszti a mandátumát, és a helyére időközi választást írnak ki a szervezők. Mindez azért fontos, mert az eddigi tapasztalatok alapján sok másik jelentkező is szeretne egy inaktív képviselő helyén lenni, aki ezzel másoktól veszi el feleslegesen a lehetőséget a folyamatban való tényleges részvételtől, ráadásul a szervezet csak akkor működik, ha interneten keresztül is részt vesznek a képviselők a vitákban, szavazásokban.A megválasztott képviselőnek feladat létrehozni és folyamatosan fenntartani egy nyilvános, képviselői facebook-oldalt, ahol közzétehet vitaindító bejegyzéseket, az esetleges javaslatait. Feladata, hogy választóival, valamint közvetlen környezetével (pl. osztály) vitassa meg rendszeresen a Független Diákparlamentben felmerülő témákat, ismerje a gondolataikat ezen kérdésekben.

A Független Diákparlament lehetőséget szeretne teremteni arra, hogy képviselői bátran és szabadon kimondhassák véleményüket az oktatási kérdésekben. Emellett azt is fontosnak tartjuk, hogy egymás véleményét tiszteletben tartsuk, egymás érveit meghallgassuk, és törekedjünk a másik fél szemszögéből is átgondolni az adott témát: törekedjünk a konszenzusra, a minél több képviselő számára elfogadható megoldásra.

A Független Diákparlament tisztában van a diákok leterheltségével, ezért örömmel igazolja le a képviselői munkáját az érettségihez szükséges 50 óra iskolai közösségi szolgálat keretein belül, amennyiben a képviselő iskolája hajlandó vele szerződést kötni. Ne azért jelentkezz képviselőnek, hogy leigazoljunk neked órákat, hanem akkor, ha szeretnéd a saját és társaid véleményét képviselni, találkozni az ország minden részéből érkező többi képviselővel és beleszólást szerezni a diákság részére a különböző oktatási kérdésekben.

A szervezetünkről szóló prezentációt itt éred el: http://bitly.com/fdp-2015. Bármilyen kérdésed van, keress minket bármikor üzenetben a Facebookon, vagy e-mailben a diakparlament@gmail.com címen!

A Szervezőbizottság

 

Címlapkép forrása: Theresa Thompson / Flickr