A gyerek nem kampányeszköz!

ADOM Diákmozgalom

A Független Diákparlament közleménye

Megdöbbenve értesülünk újra és újra a hazai politika azon gátlástalanságáról, legutóbb a nagykanizsai gimnáziumban történt esetről, hogy kis- és fiatalkorúakat oktatási intézményükön kereszül, hierarchikusan alárendelt helyzetükkel visszaélve politikai rendezvényeken használnak díszletként.

Diákképviseletünk éves, az oktatási kormányzatnak eljuttatott komplex javaslatcsomagjában idén és tavaly is kérte, hogy végre legyen jogszabály, mely rendezi ezt a kérdést. Javaslatunk lényege, hogy jogszabályban tiltsák, hogy oktatási intézményeken keresztül kis- és fiatalkorúakat arra kényszerítsenek, hogy politikai tartalmú rendezvényeken részt vegyenek. Ebbe beleértendő minden avató rendezvény, politikai beszéd, és aktuálpolitikai tartalmú megemlékezés is.

Aljas és etikátlan dolognak tartjuk, hogy diákokat poltikai rendezvényeken, előadásokon részvételre köteleznek, (minimum igazolatlan órát, rosszabb esetben szankcionálást is szülne, ha kimaradnának), miközben az érdemi közéleti diskurzust azzal próbálják kiszorítani az iskolákból, hogy “itt nem lehet politizálni”. Természetesen szerintük kivételt képeznek ez alól a pártrendezvények, így az oktatásban a politika nem a párbeszéd, a demokrácia és az egyenlőség elvei alapján szerveződik, hanem az autokratikus pártszólamokra épül.

Részletes javaslatunk és indoklásunk a témában itt olvasható: http://diakparlament.hu/polrendezveny/  Sajnos az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén már egyáltalán nem méltatott bennünket némi ellenségkép-mantrázáson túlmenően érdemi válaszra.

Szervezetünk a jövő héten (november 17-19)-én, immáron negyedik alkalommal ül össze, hogy alakuló őszi plenáris ülésén az ország minden régiójából, kis településektől a fővárosig és minden iskolatípusból érkező diákképviselőivel összegyűjtse a diákság által tapasztalt legfontosabb oktatási problémákat, munkája során ezekre javaslatokat kidolgozzon, és eljuttassa azokat az oktatási kormányzatnak és kommunikálja a társadalom felé.

Tarnay Kristóf Ábel, szóvivő
sajto@diakparlament.hu