Tudásmenet az oktatásért

ADOM Diákmozgalom

A Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék! és noÁr mozgalom közös tudásmenetet szervezett január 2-ától 6-áig. Az esemény célja, hogy felhívják az állampolgárok és a döntéshozók figyelmét a magyar oktatási rendszer problémáira. Az akció a tervek szerint 6 napig tart majd, Miskolcról Budapestre vonulnak az ügyért küzdő pedagógusok és a velük szolidaritást vállaló emberek. 

Az ötletgazda, Totyik Tamás PSZ alelnök a menet céljáról is beszélt a PSZ reggeli élő közvetítésében. Elsődleges céljuk a nyilvánosság figyelmének fenntartása az oktatást érintő problémák kapcsán. De emellett a vidéken tanító kollégáikkal is beszélgetnek majd, meggyőződnek az oktatás olajozott működéséről, mint ahogy ez a Belügyminisztérium szakmai megbeszélésén is elhangzott. Totyik Tamás szerint mindeközben a PSZ-hez másféle információk jutnak el. A szervezet Facebook posztjában mindenkit buzdít, hogy vegyen részt az akcióban, csatlakozzon a menetelőkhöz.

A menet fél nyolckor indult a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól, körülbelül 100 fővel. Tavaly ebben az intézményben függesztették fel elsőként az igazgatóhelyettest, Dezsőfi Györgyöt, amiért vezetői beosztása ellenére élére állt a polgári engedetlenségnek. A célvonalat pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál húzták meg, ahonnan több tanárnak is felmondtak a (Kormány szerint) jogszerűtlen tiltakozás miatt. Körülbelül 180 kilométert fognak gyalogolni, naponta nagyjából 30-at tesznek majd meg. A hatnapos menet közben számos településen megállnak majd, délutánonként helyi pedagógusokkal beszélgetnek; a nagyobb városokban fórumokat tartanak.

Forrás: Magyar Hang

Nagyobb megállóhelyek mellett, például Kerecsend, Gyöngyös, Hatvan és Gödöllő, de emellett számos kisebb településen is találkozhatunk velük, – Mezőkövesden például már szerveződik az őket kísérő helyi csoport. A menethez nem csak egész napokra, hanem résztávokra is lehet csatlakozni, a részleteket a https://noar.hu/tudasmenet-jelentkezes oldalon találjátok.  A szervezők célja, hogy továbbra is fenn tudják tartani a nyilvánosság figyelmét az oktatás problémáival kapcsolatban, valamint, hogy a tiltakozó akciók ne hagyjanak alább.

Az ADOM Diákmozgalom miskolci csapata is részt vett egy szakaszon, interjú készült többek között Pilz Olivérrel, aki a Herman Gimnázium tanára, illetve a Tanítanék! Mozgalom egyik alapítója – de beszéltünk Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével is. A videó rövidesen felkerül a YouTube-csatornánkra, mindenképp érdemes megnézni!