Ilyen volt a Szabadságmenet

ADOM Diákmozgalom

Március 15-e talán a legszebb és legjelentőségteljesebb ünnepünk. 175 éve történt, hogy egy fiatalokból álló csoport azt mondta, elég az elnyomásból. Szavukra minden magyar megmozdult, forradalmi hullám söpört végig az egész országon, amely végül szabadságharcba fordult. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a nemzeti identitásunk alapkövévé vált, amely ezen a napon is összeköt minket. 

Kép: Ottinger Jázmin

 Ennek a  jelentős eseménynek a  margójára jött létre a két napon át tartó Civil Sugárút, amelynek fő célja az ünneplés és az emlékezés mellett, az, hogy a civil szervezetek – melyek oly sokat tettek az országért az elmúlt évtizedekben, – bemutathassák szakmai értékeiket, tevékenységeiket. Több, mint 90 szervezet várta március 14-én és 15-én a Hősök terén az érdeklődőket. A kitelepülő szervezetek, mozgalmak készültek többek között, emberjogi, oktatási, szociális, kulturális, egészségügyi, gazdasági és ökológiai problémákról szóló előadásokkal,  de volt lehetőség alternatív tanórákon is részt venni. Természetesen az ADOM Diákmozgalom is kitelepült, több civil szervezet munkásságával is megismerkedtünk. Délután a színpadot Beck Zoli, Szendrői Csaba, Fekete Giorgo, 6363 Gege, boebeck, Balla Gergely és a Lázár tesók foglalták el. Este szeretetvendégséggel készültek a szervezők, utána pedig tüzet gyújtottak, ahol jelképesen elégették az elmúlt év problémáit, sérelmeit, bánatait. Éjszaka virrasztást szerveztek nemzeti hőseink emlékére. Habár a zord időjárás rányomta a bélyegét az eseményre, ennek ellenére szép számmal voltak jelen érdeklődők.

Kép: Gergely Zoltán

   A kétnapos eseménysorozat a Szabadságmenettel zárult. A felszólalásokat Pankotai Lili kezdte egy erős szlemmeléssel, őt Horváth Kristóf „ Színész Bob” követte, majd Horgas Péter, a főszervező és a Civil Bázis elnöke átadta a Civil Bátorság díját a diákoknak. A felszólalásokat ADOM Diákmozgalom elnöke, Schermann Fruzsina és az egyik szóvivője, Bozai Ákos zárta. Ezt követően elindult a Szabadságmenet,  ahol az éneklő, skandáló tömeg egy 48 méter hosszú nemzeti lobogót vitt végig az Andrássy úton. Az út végén, a színpadon többen is szót kaptak. Elsőként Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tartott beszédet, de felszólalt  Törley Kata, Orsós János, Szilágyi Kitty és még sokan mások.

A Szabadságmenetről készült riport rövidesen felkerül az ADOM YouTube csatornájára.