A Független Diákparlament kiáll a CEU és a tanszabadság mellett!

ADOM Diákmozgalom

A magyar kormány aktuális T/14686. számú törvényjavaslata a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról ellehetetlenítené a Közép-európai Egyetem (CEU) működését azáltal, hogy államközi szerződéshez kötné a működését és megkövetelné egy campus működését az anyaországban is. A törvény utóbbi rendelkezése egyedül a CEU-t érinti, és ezt Palkovics László oktatási államtitkár úr is lényegében megerősítette a szerdai sajtótájékoztatóján, mivel nem tudott még egy egyetemet megnevezni, melyre vonatkozna.

Magyarországon a nemzetközi rangsorok alapján a CEU az egyik legjobb felsőoktatási intézmény, mely szakmai kiválóságán kívül nyitottságával, kiemelkedő humanizmusával és nemzetközi kapcsolataival is kitűnik, ezáltal egyedülálló értéket képvisel. Megszüntetni tehát méltánytalan a diákokkal szemben és a magyar tudományos élet fejlődésének irányával ellentétes.

Sem a diákokat, sem a tanárokat nem vették figyelembe ebben a kérdéseben, mely súlyosan sérti az egyetemi polgárok jogait és az egyetemi autonómiát.

A Független Diákparlament követeli a tervezet visszavonását, továbbá szolidaritásáról biztosítja a Közép-európai Egyetemet, és kéri a többi hazai egyetem Hallgatói Önkormányzatait, hogy tegyék ugyanezt.
FDP Kommunikációs Stáb

Kép forrása: ceu.edu