„Hivatásbeli meggyőződésünk alapjait kellene megtagadnunk” – tanárok az új NAT-ról

ADOM Diákmozgalom

Az alábbiakban az újonnan meghirdetett, múlt századi szemléletű Nemzeti Alaptanterv ellen tiltakozó tanárok üzenetét közöljük, szerintünk nagyon tanulságos a párhuzam.

Kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Képzelje el, hogy ön egy sebész, akinek a főnökei azt mondják, hogy holnaptól kézrátétellel kell gyógyítania a vakbélgyulladást. Most pedig képzelje el, hogy önt és gyermekét ez az engedelmes orvos fogja gyógyítani.

Képzelje el, hogy ön egy buszvezető, akinek a főnökei azt mondják, hogy holnaptól át kell hajtania minden második piros lámpán. Most pedig képzelje el, hogy ön és gyermekei ezzel az engedelmes buszvezetővel utaznak.

Képzelje el, hogy ön egy mérnök, akinek a főnökei azt mondják, hogy holnaptól minden számítási műveletnél abból kell kiindulnia, hogy kétszer kettő az öt. Most pedig képzelje el, hogy ön és gyermekei egy ilyen engedelmes mérnök tervezte házban laknak.

Képzelje el, hogy ön egy könyvelő, akinek a főnökei azt mondják, hogy holnaptól szándékosan össze kell cserélnie az egyes cégek adatait egymással. Most pedig képzelje el, hogy önnek és gyermekeinek megélhetése, jövője, erre az engedelmes cégre van bízva.

Képzelje el, hogy ön egy pilóta, akinek a főnökei azt mondják, hogy holnaptól ne hallgasson az irányítótorony utasításaira a landolás során. Most pedig képzelje el, hogy ön és gyermekei ezzel az engedelmes pilótával utaznak.

Mi, a NAT ellen tiltakozó tanárok úgy gondoljuk, most ugyanilyen helyzetben vagyunk.
A szakmai tudásunk és hivatásbeli meggyőződésünk alapjait kellene megtagadnunk, ha meg akarnánk felelni az új előírásoknak. És az ön gyermekeit tanítjuk, ránk bízta őket.

Ha egyetértesz a fentiekkel, oszd meg a cikket, és tüntess velünk március 15-én az Opera előtt: Tüntetés a NAT bevezetése ellen, a 21. századi oktatásért!