Egyre több szervezet csatlakozik a március 15-i NAT-tüntetéshez

ADOM Diákmozgalom

A napokban több komoly szakmai- és civil szervezet jelentette be csatlakozását az ADOM Diákmozgalom által a NAT bevezetése ellen és a 21. századi oktatásért meghirdetett március 15-i tüntetéshez.

A csatlakozó szervezetek között van már az aHang platform, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet, a Történelemtanárok Egylete, a Szegedi Civil Háló és a Szülői Hang Közösség is. Továbbá hivatalosan is támogatja a tüntetés céljait a NAT-tal kapcsolatos szakmai megmozdulást és petíciót elindító Magyartanárok Egyesülete.

Mindeközben a NAT bevezetése ellen már 65 különböző településről és 211 iskolából szólaltak fel tanárok, tantestületek.

Mi a legnagyobb probléma az új NAT-tal?
❗ Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, az iskolai órák mostantól még zsúfoltabbak lesznek.
❗ Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.
❗ Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.

Mi a célunk?
A tüntetés célja, hogy ne vezessék be a meghirdetett NAT-ot idén szeptemberben, helyette pedig széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon az alaptantervről egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért!

Gyertek velünk március 15-én 16:00-kor az Andrássy útra az Operaház elé, és tiltakozzunk együtt a NAT bevezetése ellen, egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért!

Kép: Koszta Amina / ADOM Diákmozgalom

 

Címlapkép forrása: atlatszo.hu